2013. január 25., péntek

Téli álmodozások – „Bonsai-parkok” – „Lego-országok”

Még mindig elriaszt a zord idő a kerti munkáktól, de a meleg szobában nagyon jó tervezgetni, álmodozni, és visszaemlékezni…

Kertész szemmel nézve a legkülönlegesebb kirándulásunk a dániai Legoladben volt - nagyon régen - 2001-ben. (Az első Legoland a Lego játékgyártó cég központjában, a dániai Billundban épült, azóta több is nyílt a világban például az angliai Windsorban és Németországban: Günzburgban)




Nem igazán szakmai kirándulásnak szántuk, hanem – a Tompos és Fiai néven működő faiskolai árudánk nevében szereplő – fiaink ajándékának.
A legozás rejtelmeit és a Legolandben felépült csodákat most nem részletezném – az más blogok témája lehetne – de amiért régóta tervezem megosztani az ott készült képeket, az a park növényvilága.




A központi részen fekvő „Miniland”-ben - ahogyan arra neve is utal - nevezetességeket, városrészeket, szobrokat építettek fel makett formájában a világkülönböző pontjairól.
Környezetüket pedig az épületekhez illő, arányosan „kicsinyített” ÉLŐ parkok díszítik. Bonsaiok sokasága alkotja a fasorokat, előkerteket. Fantasztikusan aprólékos, pontos munkával tartják formában a legoházak közötti tereket. Van ahol a fűnyírást is körömollóval végzik – ami persze biztosan nem az, de mérete alapján annak tűnt.

 


Rengeteg fotót készítettünk a növénycsodákról, de mivel akkor még nem készültek digitális képek, jobbnak láttam mások fotóit megosztani. Lehet, hogy ez már szakmai ártalom, de én minden képen először a növényeket nézem…
Jó szórakozást a képekhez – főleg bonsai rajongóknak!


























LEGOLAND, GÜNZBURG

2013. január 15., kedd

Miért barnulnak meg télen a tuják?

A leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) már többször szerepelt írásainkban. Most azért említem meg újra, mert újabb szépen nyírt példájával találkoztam, és talán még nem emeltem ki egyik előnyös tulajdonságát: télen is ragyogó zöld színét.  

Örökzöldjeink színe ugyanis ilyenkor télen megfakulhat, néha hideglelős lila árnyalatúvá válik, és ilyen marad egész télen át.
Nem kell feltétlenül megijedni azonban a télen megbarnult tujáktól! Különösen jellemző ez néhány gömbtuja fajtára. Ha levelük nem törik szárazon, lehet, hogy a választott fajta jellemzője a fakó szín, és elvesztett üde zöld színét a tavaszi vízfelvétellel majd visszanyeri.

Téli tujaszínek - Kicsit barnásan de egészségesen
A téli fokozottabb levélszíneződés a hideg elleni védekezés egyik formája. Az örökzöldek levele, hogy nehogy túlságosan megfagyjon, vizet veszít. Ahogy változik a sejtnedv összetétele, változik a jelenlévő színanyagok töménysége. Ezért télen természetes, ha a fán maradó levelek pirosas, barnás, lilás árnyalatúak lesznek. (Ha tavasztól őszig változik a növény színe, akkor általában baj van, kivéve, ha a növény eleve ilyen.)

Különös értéket képvisel az a néhány fajta, ahol ez a barnulás nem következik be.
A tuják közül ilyen a 'Smaragd' tuja (Thuja occidentalis 'Smaragd'), a kúszóborókák közül pedig a 'Mint Julep' fajta (Juniperus × media 'Mint Julep').

 

A sövénynövényként gyakran ültetett Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) is szép zöld színű télen is.

A szépen gondozott Leylandi ciprus sövény megtekinthető
Pécsen, a Verseny utcában (C+C áruház, Anda festékáruház bejártatánál)

2013. január 1., kedd

Boldog új évet mindenkinek!




Csendes pohárköszöntő
újév reggelén


Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.

Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!
(Kányádi Sándor)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...