2012. szeptember 30., vasárnap

Ágyásszegély - szép keret a mégszebb növényeknek

Otthoni kertünk tervezése során elsősorban egy kevés gondozást igénylő kert kialakítására törekedtünk.
(A kert lassan elkészül, és közzé is teszem majd munkánkat, de igazából jövő évben – években – lesz majd mutatós…)

A tervezgetés során begyűjtöttem  - többek közt – ágyásszegély ötleteket is, ezeket most megosztom, hátha másoknak is hasznos lesz. (Sajnos az eredetüket már nem tudom…)


 


 


 



 



 

 


 

 



Érdekes terv egy kis udvarra
Félkész otthoni kertünk
Félkész otthoni kertünk


Az otthoni kertépítés során igazság szerint a legolcsóbb megoldást választottuk, de ez tűnt a legtartósabb variációnak is. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és későbbiekben kiegészíthető akár járda szélességűre is. Eredetileg csak annyit tudtam, hogy a tégla tetszene legjobban, de a lerakásának módjánál az egyszerűség és gazdaságosság döntött.

Földlabdás örökzöldek ültetése

Földlabdás  tuják érkeztek árudánkba! 
Smaragd tuja sok méretben kapható!



Az ősz a földlabdás növények ültetésének fő szezonja
. Az időben elültetett növényeknek kellő idejük van a begyökeresedésre, így a telet nagy biztonsággal átvészelik.
A földlabdás növények gyökérzetét általában jutazsákba burkolják
Ha a gyökérzetet műanyagfóliába burkolják és ráadásul tapintásra puha, szétesett a földlabda, akkor kerüljük el a vásárlást!
A kiszemelt növénynél vizsgáljuk meg a földlabda és növény kapcsolatát úgy, hogy óvatosan egy picit megemeljük azt - a gyökérnyaknál, közvetlenül a földlabda fölött fogjuk meg. Ha nem nyaklik el, akkor nincs hiba.



Ültetéskor nyugodtan hagyjuk a jutazsákot a földlabdán, mert az pár hónap múlva elbomlik, nem fontos levenni azt. Ha mégis le akarjuk venni a jutazsákot a gyökérzetről, akkor azt a már előre elkészített gödörbe tett növénynél tegyük meg és csak az oldalakról fejtsük le a zsákot, ne kockáztassuk azt, hogy esetleg szétessen a kerek labda. Fenyőféléknél különösen fontos, hogy a földlabda egyben maradjon, tehát a földlabdát úgy, ahogy van (juta)zsákostul tegyük a gödörbe!


Forrás: http://magamkert.blogspot.hu
A gödörbe helyezett földlabdára - olyan mélységbe tegyük a labdát, hogy annak felső része valamivel alacsonyabban legyen a talajszintnél - húzzuk rá a korábban kitermelt földet, alaposan nyomkodjuk meg és öntözzünk. Pár perc múlva a maradék földet is húzzuk a labdára és tömörítsük azt. A földlabda körül készítsünk kis tányért, hogy kb. 1-5 liter víz elférjen benne.

Színezd újra, színezd újra... Új virágok edényeinkben...

Árudánk virágtartói  új színeket kaptak.  Nehéz volt a választás a sokféle árvácska közül.












Nagyrészt  kedvencemet a mini árvácskát ültettük az edényekbe. Jövő nyárig ezek díszítik majd bejáratunkat.

 


 













(A fotózással nem bírtam kivárni a munka végét, hiányzik a fenyőkéreg takarás az edényekről…
De majd lecserélem a képeket ha az is meglesz. Sőt pár edény még üres is maradt, mert épp elfogyott a megálmodott színű virág… )


Jancsika is új virágokat kapott...Bár a szerencsehozó lóherét megtartottuk

Az árvácskáról szóló korábbi írásunk

2012. szeptember 26., szerda

Mesebeli faluszéli kert...

Családi házunk kertjén még dolgozunk – remélem nemsokára arról is beszámolhatok – ezért egyenlőre mindenfelé ötleteket gyűjtök.
Nemrégiben volt szerencsém egy nagyon barátságos kertben vendégeskedni, ahol többek közt újra beleszerettem a vadszőlőbe, aminek most keresem a helyét kertünkben.
Megosztok pár képet az udvarról, bár igazából tavasszal és nyáron kellene visszamennem fotózni, akkor sokkal látványosabb lehet.



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...