2012. június 20., szerda

A melegkedvelő rózsameténg végre jól érzi magát

Hőségriadó van ...melegrekordok dőlnek meg ...
Mindenki nehezen viseli a forróságot, emberek, állatok, növények egyaránt ...
A vinca viszont  most érzi végre jól magát! Sokáig fázott a hideg éjszakákon, mivel a 15 fok feletti hőmérséklet ideális számára.




Ezért a mostani áruszállítás során - a jó melegben - csak vincát hoztunk, de azt jó sokat és több színben!


Ha valaki nem ismerné a virágot röviden bemutatjuk:


"Napfényes, meleg, árnyékmentes kertek, déli fekvésű erkélyek kedvelője, gyönyörű, változatos színekben - fehér, piros, bordó, rózsaszín, lazac, lilás - egész nyáron át virít.

Viszonylag igénytelen, de arra ügyeljünk, hogy kiültetését csak akkor kezdjük el, miután a talaj és a levegő hőmérséklete tartósan 15C fok fölött van, hiszen a hideget nem bírja. Talajban meghálálja a humuszban gazdag, jó vízáteresztő közeget, mérsékelt vízigényű.

Kb. 15-30 cm magasra nő, szépen bokrosodik, ezért szerintem legszebben tömeges beültetésnél mutat, de bárhová tesszük is - szegélynövényként, sziklakertekbe, kaspókba, balkonládákba -
biztos, hogy nem csalódunk majd benne!"

Forrás: http://www.kertivirag.blogspot.hu

2012. június 15., péntek

Konténeres növények - visszaváltható edényekben!

A legtöbb dísznövény konténeres, vagy földlabdás kiszerelésben kerül forgalomba.
Földlabdásokat tavasszal és ősszel érdemes vásárolni és telepíteni, mivel az áruk kedvezőbb és kellő odafigyeléssel, szakmai ismerettel elültetve megfelelően erednek (a 80-90%-os eredés az elvárható). Ezzel szemben a konténeres növény az év minden (fagymentes) napján ültethető, tehát akkor is, amikor a földlabdások már nem. A konténeresek ára jellemzően magasabb, viszont szinte 100%-os biztonsággal megerednek, ha betartjuk az alapvető ültetési szabályokat.

Megbízhatóbbak a konténeres növények!
Mivel ezeket a növényeket konténerben nevelték, ezért kiültetéskor a gyökérzet nem sérül, nem éri sokk a növényt.  Emiatt kevésbé szakszerű ültetés esetén is biztosabb az eredésük. Nincs gyökérveszteség, a sok hajszálgyökér kiültetéskor azonnal növekedésnek indul.
A konténeresként ismert növények választéka már meglehetősen gazdag. Még a lombhullató növények is lombos vagy virágos állapotban, de akár terméssel berakottan is biztonsággal ültethetők.



A rengeteg előny mellett kétségtelenül nagy hátrány ezen növények drágasága. Most, hogy árudánkban átültetjük növényeinket, nekünk is muszáj hozzáadnunk az eredeti növény árához az új edény, a virágföld, a műtrágya és a munkadíj költségeit is. Persze a növények meghálálják a törődést és őszre egy méretkategóriát nőnek is.



Szeretnénk  megkönnyíteni azon kertbarátok dolgát akik mégis a nyáron vállalják a telepítést!
Hogy költségeiket csökkentsük visszavesszük a használt edényeket, ennyivel is kevesebbe kerül a kiválasztott dísznövény!



Fontos, hogy ültetés után alaposan és rendszeresen öntözzük új növényünket, hiszen gyökerei csak 1,5-2 év alatt jutnak el a talaj mélyebb rétegeibe.

KONTÉNERES NÖVÉNYEK ÜLTETÉSE

2012. június 13., szerda

Átültetés kertészetünkben - hogy ne "éhezzenek" növényeink

A konténerben nevelt növények jóléte a fénytől, a tápanyagtól és a víztől függ. Mind a tápanyagok, mind a víz a virágföldön keresztül jut el a növényekhez. A túlságosan kicsi „kinőtt” edény hamar tele lesz gyökerekkel, ilyenkor nehéz megfelelően táplálni és öntözni a növényt, ami emiatt szenvedni fog.
A tavaszi szezon végén ezért mi mindig átültetjük „az egész kertet” és mindent nagyobb cserépbe rakunk, hogy csemetéink könnyebben viseljék a nyarat, szépen, egészségesen növekedjenek. Tápanyaggal bekevert friss földet kapnak tuják, díszfák, díszcserjék… és szép sorban minden…



A munka felénél járhatunk körülbelül, és nagyon jó érzés a szépen rendbe tett – már átültetett – ágyások látványa. Ha pedig  végzünk a nagy munkával külön örömmel tölt el a tudat, hogy minden növény jól érzi magát és szemlátomást növekszik, zöldül, virágzik, attól függően, hogy mi a „dolga”.

Átültetett ágyások

Ajánlom mindenkinek aki tavasszal esetleg elmulasztotta átültetni konténeres növényeit, hogy nézze meg mennyire szőtték körbe a gyökerek az edény alját!
Hiszen a cserepes növények egy idő után elhasználják a rendelkezésükre álló földből a tápanyagot, és a gyökereiknek is kezd szűkös lenni a hely. Ha nem akarjuk, hogy sárgulni kezdjenek vagy elpusztuljanak, a növekedésüknek megfelelően időről időre át kell ültetnünk azokat. Ehhez ad segítséget a következő oldal:

Tanácsok átültetéshez
A szobanövényeket is vizsgáljuk meg!

Átültetett örökzöldek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...