2012. november 9., péntek

Kerek is meg gömbölyű, ez a világ gyönyörű! Gömb koronájú fák

A gömbfák különlegesen szép formájú lombhullató díszfák.
1,8-2,2 m-es törzsre oltják be őket, és törzsmagasságuk nem is változik az évek során. A fa magassága a korona növekedésével 5-6 méter, de erős visszavágással kisebben is tarthatjuk. Ideálisak kisebb kertekbe, bejáratokhoz, illetve villanyvezetékek alá, ahol a magasabb fák gondot jelenthetnek.
Változatos gömbfák közül válogathatunk: virágos, virág nélküli (allergiásoknak ideális), nagylevelű (árnyéknak), apró levelű.
A gömbfák talajban nem válogatnak, fagytűrőek, többnyire a napos, félárnyékos helyeket kedvelik. Jól viselik a városi klímát, a szennyezett levegőt is.
Gömbkőris
Az oltott gömbfák nyírására nincs szükség, hiszen szinte tökéletes gömb – vagy gomba - formát hoznak létre. (Ha ragaszkodunk a tökéletességhez, nyugodtan alakíthatjuk, még szebb, sűrűbb ágrendszert kapunk ezáltal.)
A gömbfákat ültethetjük egyedileg, illetve csoportosan, sorokban vagy különféle alakzatokban, néhány évig tarthatjuk nagy edényekben is.
Az egyre szélesedő fajtaválasztékból bemutatunk néhányat:

Gömbkőris
Gömbkőris


Gömbkőris (Fraxinus ornus 'Mecsek')
Törzsre oltott, szabályos gömb koronájú fa. Fehér virágai lombfakadás után, gazdagon nyílnak. Ellenálló, nem igényes fajta, utcafásításra kiválóan alkalmas, a városi klímát is jól tűri. Ha túl nagyra nő, ágait teljesen visszavághatjuk, ha ezt nem tesszük meg 6 méterre is megnő.

Gömbjuhar

Gömbjuhar (Acer platanoides 'Globosum')
Gömbjuhar
Sűrűn elágazó, 3-5 m magas gömbkoronájú kis fa, melynek levelei zöldek, de kihajtáskor a hajtáscsúcsok barnásvörösek.
Virágzata a korai juharéhoz hasonlóan sárgászöld színű. Talajigények szempontjából nem válogat szinte minden talajfajtában megél.
Leginkább sorfának ültetik, mivel a városi klímát is jól tűri.
Eleinte teljesen gömb formájú, későbbiekben lapított gömbformát vesz fel.
Ha azt szeretnénk, hogy ne nője ki a helyét, akkor radikálisan, az oltás közeléig vágjuk vissza, és újból, homogén, sűrű gömb alakot fogunk kapni.

Gömbcsepleszmeggy

Gömbcsepleszmeggy
Gömbcsepleszmeggy
(
Prunus fruticosa 'Globosa')
Általában 1,8-2,2 méter magas törzsre oltva forgalmazzák.
Magassága csak a gömb korona növekedésével növekszik, (2-4 méter).
Fehér virágai áprilisban nyílnak.
Bármilyen talajba ültethető. Sovány, száraz talajokon is napon, vagy félárnyékos helyen jól fejlődik.
Házikertekbe szoliter állásban, valamint szűk utcákban kiválóan alkalmazható.
Dézsás növényként is nevelhető.

Gömbszivarfa

Gömbszivarfa










Gömbszivarfa
(Catalpa bignoides Nana)
A gömb szivarfa egy magas törzsre oltott, lapos, félgömb alakú koronát nevelő, sűrű ágrendszerű, nagyon dekoratív fa.

Kezdetben szabályos gömbformát nevel, majd idővel egyre laposabb, de szabályosan szétterülő ernyőszerű koronát fejleszt. Metszeni nem szükséges.
Általában 180-250 cm magasságban oltják az alapfajra.
Nagy zöld levelei szív alakúak, az alapfajénál kisebb méretűek, melyek tavasszal nagyon későn, április közepe - vége felé kezdenek hajtani.
Nagyon toleráns növény. A mérsékelten száraz, napos meleg helyet szereti, de bármilyen jó vízelvezetésű talajba ültethető, jó szárazságtűrő.
A szeles helyeket nem szereti, ilyenkor levelei rongyossá válhatnak és némely ága letörhet. Csapadékosabb időben néha a lisztharmat megtámadhatja leveleit.


Gömbakác

Gömbakác
Gömbakác (Robinia pseudoacacia Umbraculifera)
Általában 2 méteres törzsre oltott gömb koronájú fa, amely formáját időnként alakítani kell metszéssel. Virágot soha sem hoz, városi klímát jól tűri. Légvezetékek alatti utcafásításra is alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...