2012. január 30., hétfő

Ha jön a hó - kertünknek takaró

Havazást ígérnek a hétvégére... Felkészültünk rá? Mi a teendő ilyenkor a kertben? Megárt-e a hó a növényeknek? Hagyjuk rajta vagy rázzuk le?


A hótakaró - ha jó takaró: megfékezi a jeges szelet, védi a növényt a párologtatástól, késlelteti a talaj átfagyását. Azonban a jóból is megárt a sok: a vastag hóréteg kárt tehet a növényekben, mivel a fehér pompa súlya összegződik, és nagy nyomással nehezedik a növényekre. 




A kicsi, kompakt növényeken nyugodtan rajta maradhat a hóréteg, ami megvédi a széltől és a hidegtől. Elsősorban azoknál a bokroknál, amelyek télen megőrzik lombjukat, de lazább ágrendszerűek egész ágak letörhetnek a hó súlya alatt. De veszélyben vannak az oszlopos örökzöldek is, ezeket a teher könnyen szétnyomja. Ezért a vastag hóréteget távolítsuk el addig, amíg friss. Ez történhet úgy, hogy egyszerűen lerázzuk a növények ágairól, de cirokseprűt is használhatunk erre a célra. Ha többször megolvad és visszafagy , összekeményedik, és többé már nem lehet eltávolítani.
 


A fenyőfélék esetében inkább a fiatalabb egyedek kevésbé fás, gyengébb ágait kell a hó nyomásától megszabadítani, mert ezek könnyen letörhetnek. Rendszeresen rázzuk le róluk a havat. Az ezüst- valamint a lucfenyők fejlettebb, idősebb korban a vastagabb hóréteg nyomását is képesek elviselni. 



Megelőzhetjük a bajt, ha még a hóesés előtt erős zsineggel körbetekergetjük a kényesebb növényeket. A kötözést alulról kezdjük és fölfelé haladva, egyetlen ágat sem hagyjunk ki. A kötés azonban ne legyen túl szoros, tartsa jól össze az ágakat, de ne torzítsa a fa eredeti alakját, és a lomb belsejébe is engedjen némi levegőt.
 

Ha télen a hőmérséklet annyira felmelegszik, hogy a takarás alatt fülledt levegő alakulhat ki, ettől a lomb megbetegedhet, akkor szedjük le a kötözést. A későbbi lehűléskor, ha ismét tartós, hosszú hótakaró ígérkezik, azonnal újból rakjuk vissza a kötözést.
 

A hóveszély elmúltával az első adandó alkalomkor tavasszal szedjük le a zsineget, mert feleslegesen korlátozná a növekedésre kész fát.

Kertészeti árudánkban nem szoktuk összekötni a növényeket, de igyekszünk nagyon hamar letakarítani őket. Ha mégis kissé szanaszét állnak a tuják ágai tavasszal a hónyomástól, nem kell megijedni, mert ha a tavaszi vízfelvétel beindul általában szépen visszaállnak maguktól. (Segíthetünk ebben belső ágak laza összekötésével, csak ne feledjük el eltávolítani majd a kötést!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...